Background

Εντυπωσιακό μήνυμα έστειλε το 15o Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά.

-Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος.
-Φωτογραφία: Φώτης Κουτσουπιάς.
Βέροια: Σε πανηγυρικό τόνο και με το εντυπωσιακό μήνυμα «Γαντζωμένοι στις Ρίζες του Πολιτισμού και της Παράδοσής μας» έκλεισε με επιτυχία τις εργασίες του το 15o Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων που πραγματοποιήθηκε 18-21 Ιουλίου 2013 στην Ι. Μονή της «Παναγίας Σουμελά» στην Καστανιά Ημαθίας.

Σε ένα αξέχαστο τετραήμερο με πολλές...
εκδηλώσεις 500 περίπου νέοι και νέες εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων από όλο τον απόδημο ελληνισμό (ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία, Φινλανδία, Γεωργία, Ουκρανία, Κιργιζία, κλπ) και την Ελλάδα, διοργάνωσαν συνέδριο με σημαντικές επιστημονικές εισηγήσεις, τραγούδησαν, χόρεψαν και ανανέωσαν την πίστη και την αγάπη τους στις διαχρονικές παραδοσιακές αξίες του ποντιακού ελληνισμού, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους αείμνηστους προγόνους τους.
Στιγμές πριν τον αποχαιρετισμό μπροστά στην Παναγία Σουμελά

Ο Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σούμελα» κ. Γεώργιος Τανιμανίδης υποδέχτηκε τους νέους και ο Πρόεδρος του Ιερού Προσκυνήματος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. κ. Παντελεήμων κήρυξε την έναρξη του Συναπαντήματος. Στις εκδηλώσεις απηύθυναν χαιρετισμό ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Γιάννης Αμανατίδης ως εκπρόσωπος του Αλέξη Τσίπρα, ο συγγραφέας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ κ. Γιάννης Κακουλίδης, η Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης κα Στεφανία Τανιμανίδου ως εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Γιάννη Μπουτάρη, αντιπροσωπεία του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.), η Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κα Χριστίνα Σαχινίδου, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ποντίων Αυστραλίας κ. Στέφανος Κωνσταντινίδης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παλιννοστούντων κ. Σέργιος Καλπαζίδης.
Αναμνηστική φωτογραφία με Πόντιους από όλο τον κόσμο


Οι εισηγήσεις από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα, το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλο, το Συγγραφέα κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη, τον Επίκ. Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. κ. Θωμά Σαββίδη, τον Ολυμπιονίκη-Πρόεδρο των Παραολυμπιονικών κ. Σίμο Παλτσανιτίδη, και τον Καθηγητή Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης Μιχάλη Καραβέλα εντυπωσίασαν με την επιστημονική πληρότητα και τον αξιακό τους προσανατολισμό τους νέους αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους .



Οι νέοι έλαβαν μέρος σε συζητήσεις με θέματα που αφορούσαν στον Ποντιακό Ελληνισμό και κατέληξαν σε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο καταδικάζουν την πρόσφατη μετατροπή του Ναού της Του Θεού Σοφίας στην Τραπεζούντα σε τζαμί ως πράξη μη-σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομίας που αγγίζει τα όρια της πολιτιστικής γενοκτονίας. Επίσης στο ψήφισμα επαναλαμβάνουν τη θέση τους ότι μόνο ενωμένος και αδιάσπαστος θα μπορέσει ο Ποντιακός Ελληνισμός, να προοδεύσει και να πετύχει την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού.



Οι νέοι της Οργανωτικής Επιτροπής θα αποστείλουν ευχαριστήρια επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την περσινή ιστορική προσκυνηματική επίσκεψή του στη Σαντά, στην Κρώμνη και στην Ίμερα όπου και ετέλεσε μνημόσυνο για τους προγόνους τους.

Κατά τη διάρκεια του Συναπαντήματος γυναίκες-μέλη της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας παρασκεύασαν ποντιακά εδέσματα ενώ χορευτές του Συλλόγου Ποντίων Εύοσμου «Παναγία Κρεμαστή» παρουσίασαν τον πυρρίχιο χορό «Σέρρα» υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου κ. Γιάννη Μουρουζίδη.
Ο ανταποκριτής μας με την εθελοντική ομάδα διάσωσης και Α ´ Βοηθειών από τη Θεσσαλονίκη

Σημαντική ήταν η εθελοντική προσφορά της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης που για τέσσερεις ημέρες προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες στην κάλυψη Α΄ Βοηθειών στον χώρο του Ιερού Προσκυνήματος.

Οι εργασίες του 15ου Συναπαντήματος ολοκληρώθηκαν πανηγυρικά με την απονομή τιμητικών διακρίσεων στους συμμετέχοντες και την συγκρότηση της νέας Οργανωτικής Eπιτροπής για το 16ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων το 2014.


Bookmark and Share

Πηγή: www.epirus-ellas.gr/

Κατηγορίες: Share

Leave a Reply