Background

Οι προτάσεις του Γενικού Γραμματέα για τις κατολισθήσεις στο Μέτσοβο και το Ανήλιο .

Το θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος των κατολισθητικών φαινομένων που εμφανίστηκαν σε οικισμούς του Δήμου Μετσόβου από το χειμώνα του 2010 επαναφέρει η επιτροπή κατοίκων που είχε δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

Μάλιστα πρόσφατα στη διάρκεια συνέλευσης που πραγματοποίησε για τον απολογισμό δράσεων της τριετίας έκανε αναφορά στην επίσκεψη του ...
Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλία Θεοδωρίδη στις πληγείσες περιοχές τονίζοντας πως « ήταν απλώς μια επίσκεψη ενημέρωσης και μέχρι σήμερα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Μετσόβου δεν έχουν ανταποκριθεί στην πρόταση μελέτης».

Σε ότι αφορά τις ενέργειες του Γενικού Γραμματέα και των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:
Η επίσκεψη του κ. Θεοδωρίδη τον περασμένο Μάρτιο στους οικισμούς Αγίου Χαραλάμπους και Αγίου Δημητρίου του Μετσόβου καθώς και στο Ανήλιο είχε στόχο να δει από κοντά το μέγεθος των ζημιών που έχουν προκληθεί τόσο σε κτίρια, όσο και σε σημεία του εσωτερικού οδικού δικτύου προκειμένου στην πορεία σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων με επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες. Για το λόγο αυτό ο Γενικός Γραμματέας συνοδευόταν από υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Χωρικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης, και του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Τ.Α.Σ.) Κοζάνης.

Στη διάρκεια της επιτόπιας επίσκεψης διαπιστώθηκε από όλους το μέγεθος και η οξύτητα του προβλήματος και κρίθηκε επιβεβλημένη η αντιμετώπισή του πριν τον επόμενο χειμώνα ο οποίος είναι βέβαιο πως θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές.

Για το σκοπό αυτό ο Γενικός Γραμματέας μετά και από συσκέψεις είχε προτείνει τα εξής:
A. Σε πρώτη φάση να δημιουργηθεί αύλακας-τάφρος συλλογής και διοχέτευσης των όμβριων επιφανειακών υδάτων ανάντη του οικισμού στο Μέτσοβο και παραπλεύρως του οδικού άξονα. Επειδή το συγκεκριμένο έργο θα γίνει σε δημόσια έκταση μπορεί να υπάρξει προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Δήμου Μετσόβου. Μάλιστα για τη μελέτη και την κατασκευή του έργου έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες στο Δασαρχείο Μετσόβου όπου θα έπρεπε να απευθυνθεί ο Δήμος Μετσόβου.

B. Όσον αφορά στο βασικό πρόβλημα της αντιμετώπισης του φαινομένου των κατολισθήσεων είχε αναπτυχθεί συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και τον καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Γρηγόριο Τσόκα ο οποίος πρότεινε επιστημονικά τεκμηριωμένη και χαμηλού κόστους λύση. Συγκεκριμένα, η μελέτη συμπεριλάμβανε αξιοποίηση των μέχρι τώρα δεδομένων από τις έρευνες του ΙΓΜΕ καθώς και τη χρήση συστήματος επίγειων σόναρ ώστε να οδηγηθούμε σε μια αξιόπιστη μελετητικά λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο εναλλακτικός αυτός «δρόμος» παραμένει ανοιχτός αν επιλεγεί από το Δήμο Μετσόβου ως συντομότερη και αξιόπιστη λύση του προβλήματος αν και έχει ανακοινωθεί ήδη η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου που έχει εγκρίνει σχετικά κονδύλια για τοπογραφική απεικόνιση του Μετσόβου και γεωλογικές και τεχνολογικές μελέτες.




Bookmark and Share

Πηγή: www.epirus-ellas.gr/

Κατηγορίες: Share

Leave a Reply